Akkerbouw

Nieuws 2881 x bekeken

Suiker Unie verwacht 13,3 ton suiker per hectare

Suiker Unie geeft met gemiddeld 13,3 ton suiker per hectare voor bietenoogst 2016 een prognose af die fors onder het langjarig gemiddelde ligt. Dat meldt de verwerker in Cosun Magazine.

Het vijfjarig gemiddelde ligt op 13,9 ton suiker. De verschillen tussen gebieden zijn groot; van 10,9 ton in Oost-Brabant tot 15,1 ton in Oost- en Zuid-Flevoland. De wortelopbrengst komt naar verwachting op een landelijke 79 ton per hectare. Het vijfjarig gemiddelde is 82 ton.

Late zaai en wateroverlast

Deze lage verwachting is het gevolg van de late zaai (gemiddeld 10 april) en wateroverlast in verschillende teeltgebieden, met de nadruk op het Zuidoosten. De neerslag heeft tot ernstige schade geleid. Zeker 2.000 hectare ging volledig verloren en daarnaast is er veel opbrengstderving geweest. Verder komen rotte bieten voor door de bodemschimmels aphanomyces en rhizoctonia. Dat vraagt extra oplettendheid bij de oogst, schetst directeur agrarische zaken Gert Sikken.

Start bietencampagne

De bietencampagne begint in de fabriek in Dinteloord op 19 september, in Vierverlaten op 23 september. De verwerking van de verwachte 5,5 miljoen ton bieten wordt geschat op 16 weken. Deze campagne worden er geen bieten in Duitsland verwerkt. Alle bieten uit Gelderland en Limburg gaan naar Dinteloord.

Of registreer je om te kunnen reageren.