Akkerbouw

Nieuws 1264 x bekeken

PCA: hoger onderwatergewicht, risico op stootblauw

Het risico op stootblauw heeft de aandacht van aardappeltelers. Dat meldt het Belgisch proefcentrum PCA. De onderwatergewichten zijn hoger dan normaal.

Door de aanhoudende droogte is de celspanning van de knollen erg laag. Door stoten en vallen kan dat leiden tot kapotte cellen. Als de inhoud van die cellen vrijkomt en reageert op zuurstof, ontstaat het blauwzwarte melanine.

Bintje blauwgevoeliger dan Fontane

De blauwgevoeligheid van rassen is getest in de zogenoemde blauwschudtest. Hierbij worden 50 knollen van 8 graden maximaal belast door ze een minuut hard te schudden. Bij Bintje is begin september een aanzienlijke stijging waargenomen ten opzichte van een eerdere test op 22 augustus: van 149 naar 202. De schaal loopt van 0 (niet blauwgevoelig) tot 400 (zeer blauwgevoelig). Fontane bleef vrij stabiel op 185.

Onderwatergewicht en temperatuur van invloed

Het onderwatergewicht is van grote invloed op stootblauw. Hoe hoger, hoe gevoeliger. Ook kaliuminhoud heeft invloed op de celspanning; hoe meer kalium, hoe lager de blauwgevoeligheid. Daarom bepaalt PCA bij de volgende proefrooiing eveneens de kaliuminhoud van de knollen.

Temperatuur heeft eveneens effect op stootblauw. Een lagere temperatuur leidt tot meer gevoeligheid.

Met een voorzichtige behandeling kan stootblauw worden beperkt. Eventuele schade hangt daarom sterk samen met de rooiomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.