Akkerbouw

Nieuws 1705 x bekeken

Groei aardappelras Agria zakt in

De opbrengst van het ras Agria kruipt toch weer naar het langjarig minimum toe. Dat blijkt uit de meest recente proefrooicijfers van Aviko Potato.

Twee weken geleden leek Agria na een groeispurt de opbrengst tegen het langjarig gemiddelde aan te gaan schurken, maar de hitte blijkt toch zijn sporen na te laten, vertelt Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop bij Aviko Potato. De afgelopen 2 weken bedroeg de groei slechts 4 ton per hectare, veel minder dan normaal rond deze tijd. De opbrengst bedraagt nu 57 ton, tegen 65 ton normaal. De kwaliteit van de Agria lijkt wel goed. Zo ligt het percentage grof op het langjarig gemiddelde en zit het gemiddelde onderwatergewicht op ruim 400 gram, ruim boven de afkeurnorm van 360 gram.

Opvallend hoog onderwatergewicht Innovator

Innovator volgt al het gehele seizoen de groeicurve van langjarig minimum. De opbrengst in week 37 bedraagt net als Agria 57 ton, tegen 65 ton normaal. Opvallend is het hoge onderwatergewicht. Dat ligt dit jaar zelfs een fractie boven het meerjarig gemiddelde.
Victoria is het enige ras in de proefrooiingen dat qua opbrengst vooralsnog niet teleurstelt. Met 58 ton per hectare ligt het slechts een fractie onder het meerjarig gemiddelde van 62 ton. Ook onderwatergewicht en grofte liggen exact in lijn met het meerjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.