Akkerbouw

Nieuws 1944 x bekeken 1 reactie

Egypte haalt bakzeil in tarweruzie met Rusland

Egypte haalt bakzeil in de tarweruzie met Rusland.

De norm voor de ergot-schimmel (moederkoorn) is weer op de internationale norm van 0,05% gezet. Egypte kon gelijk 240.000 ton tarwe kopen in Rusland, meldt het Franse marktbureau Agritel.

Nultolerantie

Egypte hanteerde sinds 28 augustus een nultolerantie voor ergot. Dat kan geen enkele leverancier garanderen, waardoor Egypte in de 3 aankooptenders van september geen biedingen kreeg. Omdat Egypte sterk afhankelijk is van de import van tarwe, heeft het staatsinkoopbureau Gasc de norm weer op 0,05% gezet.

Egypte oogstte dit jaar 8,6 miljoen ton tarwe en moet 12 miljoen importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO verbruikt de Egyptenaar 3 keer zo veel tarwe als het gemiddelde in andere ontwikkelingslanden.

Fytosanitaire inspecties

Egypte verandert ook de fytosanitaire inspecties. Tot nu toe controleerden Egyptische keurmeesters de lading in de haven waar de tarwe werd geladen. Egypte besteedt dat voortaan uit aan een internationaal erkend certificeringsbedrijf, wat gebruikelijk is in de graanhandel.

Rusland had erg veel last van het Egyptische importbeleid. Rusland verbood per 22 september de import van aardappelen, groenten en fruit uit Egypte. Dat treft Egypte hard, omdat Rusland een belangrijke afnemer is geworden, sinds Rusland de import uit de EU verbiedt vanwege de Oekraïne-crisis. Het is nog niet duidelijk of dat importverbod actief is geworden.

Eén reactie

  • geen boer

    hier hebben de russen gelijk, en prima dat ze het zo doen. Alleen met het mes op de keel is de Egyptische bureaucratie tot nadenken in staat. De tenders werden met die internationale norm uitgeschreven, en vervolgens ging hun fytosanitaire dienst gezellig met een zelf verzonnen 0 norm controleren. Dat gaat natuurlijk niet en iedereen schreeuwde moord en brand, maar de Russen hebben het nu eindelijk doorbroken.
    Op zo'n moment heb je iets aan een militaristische regering. De EU had het nooit gedurfd, en Nederland al helemáál niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.