Akkerbouw

Nieuws 1580 x bekeken

Delphy: rasverschillen bij bladziekten in bieten

Er zijn duidelijke rasverschillen bij suikerbieten wat betreft aantasting door bladziekten.

Dat blijkt volgens adviesbureau Delphy ook dit jaar weer op het proefveld dat is aangelegd op het Delphy Vernieuwingsbedrijf ‘Op de Es’ in het Drentse Zeijen. "Begin september zijn al duidelijke verschillen te zien in de aantasting van bladziekten tussen de rassen", stelt Delphy.

Gerichter bestrijden

De aantasting door de bladziekten cercospora, ramularia, stemphylium, roest en meeldauw is beoordeeld in een bespoten en een onbespoten gewas. Delphy wil met de proef bereiken dat telers gerichter bladziekten kunnen bestrijden in suikerbieten.

"In ons omringende landen is de gevoeligheid van een ras voor een ziekte wel onderzocht en gecommuniceerd naar de praktijk. Hierdoor is van een ras bekend hoe gevoelig het is voor een ziekte en kan de bestrijdingsstrategie en de rassenkeuze hierop worden aangepast. In suikerbieten zijn verschillende gewasbeschermingsmiddelen toegelaten tegen bladziekten. Door de gevoeligheid van het ras mee te nemen, kan het meest gunstige gewasbeschermingsmiddel worden gekozen. Hierdoor kan de aantasting in het gewas klein worden gehouden en kan mogelijk een bespuiting minder worden uitgevoerd", laat Delphy weten.

Lees ook: Grote verschillen in gevoeligheid voor bladziekten.

Of registreer je om te kunnen reageren.