Akkerbouw

Nieuws 1539 x bekeken

Chicago start met verhandeling 70.000 ton EU-tarwe

De handel in Europese tarwe op de termijnmarkt in Chicago overschreed de 2e handelsdag meer dan 70.000 ton.

Er werden dinsdag 1.486 contracten verhandeld voor EU-tarwe. Op de 1e handelsdag zijn 411 contracten verhandeld.

De beursorganisatie Chicago Mercantile Exchange (CME), eigenaar van de termijnmarkt in Chicago, startte maandag met de handel in Europese tarwe. Concurrent Euronext heeft tot nu toe verreweg het grootste handelsplatform voor Europese tarwe in Parijs. De andere concurrent, beursorganisatie ICE, handelt alleen in voertarwe op de termijnmarkt in Londen.

CME maakt diverse leveringsplaatsen mogelijk

CME wil met het nieuwe tarwecontract marktaandeel van Euronext afsnoepen. Daarom maakt CME diverse leveringsplaatsen mogelijk in Noord-Frankrijk. Voor Euronext is dat alleen de Franse haven Rouen. CME hanteert als basis een contract van 50 ton met een notering in euro’s, net als Euronext. Doordat de EU steeds groter werd met de toetreding van nieuwe lidstaten, is het belang van de EU op de wereldtarwemarkt enorm gegroeid. De EU was de afgelopen drie seizoenen de grootste tarwe exporteur in de wereld. De CME wil daarvan profiteren door de handel in Europese tarwe mogelijk te maken.

Chicago grootste graanhandelsplatform

De termijnmarkt in Chicago is verreweg het grootste graanhandelsplatform in de wereld. Daar werden dinsdag 71.561 termijncontracten verhandeld voor zachte wintertarwe. Eén contract omvat 136 ton (5.000 bushel). De handel omvatte dinsdag ruim 9,7 miljoen ton tarwe. Dat is 15% van de totale Amerikaanse tarweoogst. In Parijs zijn dinsdag 22.256 contracten verhandeld à 50 ton. Dat is goed voor ruim 1,1 miljoen ton tarwe.

CME startte begin deze eeuw in Chicago ook met de handel in tarwecontracten voor levering in de Zwarte Zee-regio. Dat is nooit een succes geworden. Het contract staat nog wel op de lijst met producten, maar er zijn geen openstaande posities.

Of registreer je om te kunnen reageren.