Akkerbouw

Nieuws 3281 x bekeken 1 reactie

Boerenbond: 2016 desastreus voor akkerbouwer

Dit jaar wordt een van de slechtste ooit voor de akkerbouwers in België. Dat durft de Belgische Boerenbond nu al te voorspellen in het ledenblad Boer & Tuinder, ook al is 2016 nog lang niet voorbij.

Door het slechte weer tijdens het groeiseizoen oogsten de boeren veel minder kilo’s. De boerenbond verwacht dat de lage opbrengsten niet worden gecompenseerd door hogere prijzen. In de aardappelteelt wordt veel gewerkt met contractprijzen, die lager zijn dan de huidige marktprijzen. De graantelers hebben ook minder kilo’s geoogst, maar de prijzen blijven laag door zeer goede oogsten in andere delen van de wereld, zoals Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en Canada.

20% tot 40% minder wintergranen

Boerenbond stelt dat 2016 voor akkerbouwers een desastreus jaar wordt. De opbrengsten van de wintergranen lagen 20% tot 40% lager dan vorig jaar. De bieten groeiden veel minder hard dan vorig jaar, maar het suikergehalte trekt wel bij door het mooie weer van de laatste tijd.

'Vreselijk jaar' voor Belgische aardappeltelers

Voor de aardappeltelers is 2016 een vreselijk jaar, stelt de Boerenbond. “Eerst gingen in sommige regio’s aardappelpercelen volledig verloren door de aanhoudende regenval in mei en juni. Door de hoge ziektedruk is zeer frequent gespoten met dure schimmelbestrijders. Metingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) wijzen uit dat de opbrengst per hectare het tienjarig gemiddelde niet haalt. "Gezien de tropische temperaturen van deze maand moeten aardappeltelers de hoop opgeven dat er nog veel kilo’s bijgroeien.”

'Gezien de tropische temperaturen van deze maand moeten aardappeltelers de hoop opgeven dat er nog veel kilo’s bijgroeien.'

Eén reactie

  • aqwzsx12

    Wel, wel: wat moet die BB klagen: ze verkopen van alles en nog wat aan de boeren, maar TE DUUR en kopen ook alles van de boer: graan, aardappelen( lutosa) melk(milcobel) varkens, en in ALLE branchen geven ze overal de minste prijs: STOP met er zaken mee te doen. wat ze nog niet is doodskisten verkopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.