Akkerbouw

Nieuws 1844 x bekeken

Bij zware grond specifieke rassenkeuze fritesaardappel

Raseigenschappen van fritesaardappelen worden op zware grond uitvergroot. Dat is te zien op aardappeldemo’s van adviesorganisatie Delphy Zuidwest.

Delphy legde in Borssele (Zeeland) en in Willemstad (Noord-Brabant) in samenwerking met handelshuizen demovelden aan op zware kleigrond van zo’n 40% tot 45% afslibbaar. Aardappeltelers willen ook op hun zwaardere percelen fritesaardappelen telen. Door de moeilijker groei- (en oogst) omstandigheden is de rassenkeuze voor teelt op zware grond is lastiger dan voor lichtere gronden. Onafhankelijk informatie over hoe rassen het op zware grond doen is nauwelijks beschikbaar, terwijl er bij telers wel een grote informatiebehoefte is. In de demo’s zijn de rassen Maritiema, Divaa, Agria, Markies, Challenger, Lady Anna, Innovator en Fontane meegenomen.

Challenger doet het goed, Markies nog groen

Bij een rondgang over het demoveld in Willemstad liet Delphy adviseur Frank Duijzer zien dat het ras Challenger het op dit demoveld dit jaar erg goed doet. Bij de proefrooiing begin september leverde dit een bovengemiddelde opbrengst. Dit ras vormt ook op zware grond voldoende knollen en komt goed aan z’n onderwatergewicht.

Het late ras Markies valt op doordat het half september nog helemaal groen staat. Bij de proefrooiing is de opbrengst nog onder het gemiddelde, maar daar kan nog genoeg bijgroeien. De vraag is of je als teler vanwege het oogstrisico op zware grond een laat ras wilt telen.

Opbrengst Innovator in demo ondergemiddeld

Het veldje met Innovator is half september al helemaal afgestorven. De opbrengst komt op deze demo’s dan ook ondergemiddeld uit. Het algemene advies is om Innovator te telen op wat lichtere grond, niet zwaarder dan 35% afslibbaar.

Bovengemiddelde opbrengst Fontane

Fontane deed het dit jaar goed, met een bovengemiddelde opbrengst. Wel bleek Fontane in de demo wat gevoelig voor phytophthora in het loof. Ook kwamen er relatief veel groeischeuren in voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.