Akkerbouw

Nieuws 3175 x bekeken laatste update:20 sep 2016

Beregenen soms nodig voor schadevrij rooien

Meerdere percelen aardappelen en uien worden beregend om ze zonder schade te kunnen rooien.

In Friesland draaien haspels op uienpercelen om de harde plaat die de bovenlaag is geworden, zacht te maken. Op aardappelpercelen komt dit ook in andere regio’s voor.

“Telers kunnen door het droge weer de aardappelen niet oogsten, het staat gewoon stil”, zegt Paul Hooijman van adviesbureau Delphy. “Dat is best bijzonder. Maar wachten op regen is ook zo wat, afgelopen weekeinde bleef de neerslag toch weer uit en de oogst moet een keer plaatsvinden. Het risico op beschadigingen is echter groot met scherpe kluiten en hoge onderwatergewichten.”

Langzaam rijden

Wat betreft de uienoogst raadt Hooijman aan om langzaam te rijden en de uien dieper uit de grond te tillen.

In Flevoland heeft Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot afgelopen dagen nog geen beregening van uien gezien, daar heeft het voldoende geregend. In het Noorden wel. “De grond is daar heel hard en voorlopig wordt geen regen verwacht”, vertelt hij. “Ik ben geen voorstander van beregenen, maar in deze gevallen is het zeker aan te raden. De oogstomstandigheden zijn verder erg goed, de uien hebben een mooie kleur.”

Beregening kan nodig zijn om schadevrij te kunnen rooien. <br /><em>Foto: Delphy</em>
Beregening kan nodig zijn om schadevrij te kunnen rooien.
Foto: Delphy

Of registreer je om te kunnen reageren.