Van Dam: kopergebruik ontoelaatbaar, maar juridisch moeilijk aantoonbaar - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Van Dam: kopergebruik ontoelaatbaar, maar juridisch moeilijk aantoonbaar

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het niet toelaatbaar dat koperoxychloride wordt gebruikt tegen phytophthora in de biologische aardappelteelt. Hij noemt het ‘strijdig met het streven naar verdere verduurzaming van de landbouw’.

Van Dam schrijft in zijn antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders dat niet biologische certificeringsorganisiatie Skal maar de NVWA verantwoordelijk is voor controle op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Skal is niet aangewezen als toezichthouder in het kader van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit betekent dat Skal de NVWA – die wel is aangewezen als toezichthouder – op de hoogte moet brengen van een vermoeden van het overtreden van deze wet. De NVWA zal toezien of gewasbeschermingsmiddelen volgens de regels worden toegepast. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen gangbare en biologische landbouw”, legt Van Dam uit.

Aantoonbaar maken illegaal gebruik koperoxychloride lastig

Van Dam erkent dat het juridisch aantoonbaar maken van het illegaal gebruik van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora lastig is, omdat het gebruik ervan in Nederland wel is toegestaan als bladmeststof. De staatssecretaris zegt samen met de sector te investeren in verschillende methodes om op verantwoorde manier biologische aardappelen te telen. De ontwikkeling van een phytophthora-resistente aardappel is hier een voorbeeld van.

Beheer
WP Admin