Akkerbouw

Nieuws 1715 x bekeken

Uienexport naar Senegal van start

De grens van Senegal gaat 22 augustus open voor uien. Dat de grens dit seizoen eerder dan 1 september zou opengaan, was te verwachten, mede doordat de oogst in Afrika ietwat tegenviel.

Daarnaast vieren verschillende Afrikaanse landen op 11 september een offerfeest, waarbij meer uien worden geconsumeerd. Hierdoor trekt de vraag naar uien aan.

Handel kijkt reikhalzend uit naar verschepen uien

De afgelopen weken stond de handel al te popelen om uien naar Afrika te verschepen. Enkele losse containers staan al gekoeld klaar op de kades in Senegal, maar nu kunnen ook schepen de zee op om vanaf 22 augustus uien te leveren. De eerste schepen varen nu uit, zodat ze rond 22 augustus aanmeren.

Senegal grootste afnemer Nederlandse uien

Senegal is het eerste gedeelte van het exportseizoen verreweg de grootste afnemer van Nederlandse uien. Afgelopen seizoen nam het land vanaf medio juli tot en met eind december 127.892 ton uien af, blijkt uit de laatste gegevens van het GroentenFruit Huis. Dat is 22% van de totale weekexport van uien. In totaal voerde Nederland het eerste gedeelte van het exportseizoen (juli tot en met december 2015) 595.924 ton uit. Ivoorkust staat op een tweede plek met 66.790 ton uien in dezelfde periode. De derde positie wordt ingenomen door het Verenigd Koninkrijk, dat 49.869 ton uien afnam.

Opvallend, vergeleken met vorig seizoen, is het uitblijven van afnemer Brazilië. Het land heeft voldoende eigen uien voor relatief lage prijzen, waardoor Nederland niet in beeld is.

Of registreer je om te kunnen reageren.