Steeds meer Limburgse tarwe naar België - Foto: Twan Wiermans AkkerbouwNieuws

Steeds meer Limburgse tarwe naar België

Een groeiend aantal Zuid-Limburgse akkerbouwers zet zijn tarwe in België af. Dat blijkt uit een belronde langs enkele Limburgse loonwerkers en Belgische collecteurs. Een zegsman van de Limburgse Agrifirm Plant beaamt dat een groeiend aantal boeren uit zijn werkgebied granen afzet in Belgisch Limburg.

Niet zozeer de prijs, maar de serviceverlening is voor de Zuid-Limburgse telers de hoofdreden voor graanafzet over de grens, aldus de loonwerkers. Tijdens de graanoogstweken kun je er bij wijze van spreken dag en nacht leveren. Matige partijen die in Nederland worden afgekeurd, nemen ze tegen een flexibele prijs toch in. Partijen met 17 of 18% vocht vormen geen probleem. De Belgische collecteurs beschikken over prima droogfaciliteiten.

Substantieel deel naar België

Het gaat om een substantieel deel van de akkerbouwers. Loonwerker Jean Paul Fuchs uit het Limburgse Born schat bijvoorbeeld dat dit jaar van de 300 hectare die hij bij zijn klanten oogst, circa 270 hectare in België wordt afgezet. Enkele collecteurs zijn bijvoorbeeld Stassen Landbouwproducten in Dilsen en graanhandel Paumen in Maaseik. Stassen Landbouwproducten is de grootste speler in de regionale graanmarkt.

Beheer
WP Admin