Akkerbouw

Nieuws 1736 x bekeken

Pootgoedareaal Noordwest-Europa naar record

Het pootgoedareaal in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Schotland is dit jaar naar een record gegroeid.

Volgens het Belgische aardappelinstituut PCA overschrijdt het gezamenlijke areaal voor het eerst de 89.000 hectare. Het areaal groeit 0,5% naar 89.159 hectare. In 2006 lag het pootgoedareaal nog op 78.400 hectare.

Spunta is grootste ras

Spunta blijft verreweg het grootste pootgoedras met een aandeel van 9% (8.049 hectare). Nummer twee blijft Fontane met 4.618 hectare. Dit ras groeit wel het hardst ten opzichte van vorig jaar (plus 23%). Ook van de fritesrassen Agria en Innovator (beide plus 10%) wordt dit jaar meer pootgoed geteeld.

Bintje laat een flinke veer met een daling ten opzichte van 2015 van 19% naar bijna 2.300 hectare. Bintje staat nu op de zesde plaats wat betreft pootgoedteelt. Dat was vorig jaar de derde plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.