Akkerbouw

Nieuws 1586 x bekeken

PCA: Vooral veel tarra in Fontane

De opbrengst van Belgische Bintjes ligt in week 32 een fractie boven het tienjarig gemiddelde.

Dat blijkt uit proefrooiingen in week 32 van de Belgische aardappelinstituten PCA en Fiwap. De opbrengst in week 32 bedroeg 35 ton per hectare, tegen 34 ton langjarig.

Het is volgens PCA en Fiwap lastig een representatief gemiddelde voor geheel België te noteren, vanwege de grote spreiding in opbrengsten tussen de percelen en regio’s. Zo was de laagste opbrengst 19 ton per hectare en de hoogste 51 ton. De vroeg gepote percelen (20-22 april) hebben in week 32 gemiddeld een 8 ton per hectare hogere opbrengst dan de laat gepote (begin mei).

De opbrengsten in Vlaanderen liggen beduidend hoger dan in Wallonië; 39 ton tegen 31 ton per hectare. Dat is vooral te wijten aan de pootdatum, aldus PCA en Fiwap. De aardappelen in Vlaanderen zijn gemiddeld genomen een week eerder gepoot dan in Wallonië.

De grofte bedraagt 45% en ligt daarmee op het langjarig gemiddelde.

Opbrengst Fontane 39 ton per hectare

De bruto-opbrengst van het ras Fontane bedraagt in week 32 gemiddeld 39 ton per hectare. Net als bij Bintje noteren ook bij Fontane de Vlaamse percelen hogere opbrengsten dan de Waalse; 42 tegen 35 ton per hectare. Ook bij Fontane een grote spreiding in opbrengsten; tussen de 28 en 50 ton per hectare. De gemiddelde grofte bedraagt 60%, oftewel 22 ton per hectare in de maat 50 millimeter opwaarts.

Veel uitval

Bruto liggen de hectare-opbrengsten op het langjarig gemiddelde, netto is dat lager. Fontane kampt met meer misvormde knollen en groeischeuren dan Bintje. Bij Fontane werd op 80% van de bemonsterde percelen knollen met groeischeuren aangetroffen. Op ruim de helft van de percelen lag het aandeel knollen met groeischeuren op meer dan 10%, met op een perceel een maximum van wel 52%. Op vijf velden werden 12 tot 16 ton per hectare aardappeltarra uitgesorteerd.

Bij Bintje werd op drie percelen knollen met meer dan 10% groeischeuren aangetroffen, met een maximum van 25% aardappeltarra (10 ton uitval per hectare).

Hier en daar werd in Bintje doorwas aangetroffen, maar dat bleef beperkt tot 4% van de knollen, vooral in de vorm van popperige knollen. In Fontane werd geen doorwas gevonden.

De bakkwaliteit van zowel Bintje als Fontane is goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.