Neonicotinoïden wél reden voor verdwijnen bijen - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

‘Neonicotinoïden wél reden voor verdwijnen bijen’

Neonicotinoïden in koolzaad zijn grotendeels verantwoordelijk voor het verdwijnen van veel bijensoorten in Groot-Brittannië.

Bijen die zich regelmatig voeden op koolzaad waar het middel is toegepast, sterven drie keer zo veel af als andere bijen. Dat stellen wetenschappers van het Centre for Ecology and Hydrology na onderzoek van waarnemingen van bijen tussen 1994 tot en met 2011. In die periode is het gebruik van neonicotinoïden in koolzaad wijdverbreid geworden.

Direct verband middel en bijensterfte

Volgens de onderzoekers is er een direct verband tussen dat middel en de grootschalige en langdurige afname van de populatie van wilde bijen. Zij stellen ook dat die bijen vooral blootgesteld worden aan neonicotinoïden door koolzaad. “Onze bevindingen kunnen worden toegevoegd aan eerdere kleinschalige en kortetermijnstudies naar de blootstelling die negatieve gevolgen van neonicotinoïden op honingbijen en sommige commercieel gehouden wilde bijen aan het licht hebben gebracht.”

De onderzoekers voegen daaraan wel toe dat de neonicotinoïden niet als enige verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van bijen.

Beheer
WP Admin