Foto: Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

‘Lagere hectareopbrengsten in EU’

De hectareopbrengsten in de EU vallen tegen ten opzichte van eerdere verwachtingen, maar de gewassen produceren wel boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) verlaagt in het laatste weerkundig rapport (Mars) de hectareopbrengsten van de gewassen met 0,5 tot 3,9% ten opzichte van de juliprognose. Vooral zachte tarwe moet inleveren, met 3,9% lagere opbrengsten gemiddeld in heel Europa ten opzichte van juli. Het JRC gaat nu uit van 5,86 ton per hectare, maar dat is nog wel 0,6% meer dan het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren en ook hoger dan in 2015.

Vergelijkbaar met andere gewassen

De andere gewassen geven een vergelijkbaar beeld. De hectareopbrengsten vallen tegen ten opzichte van wat in juli werd verwacht, maar de opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar en ook bovengemiddeld. Vooral mais scoort goed met 7,23 ton. Dat is 2,6% minder dan in juli, maar dat is volgens het JRC nog wel 4,4% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Bij aardappelen en bieten wijken de prognoses minder af dan bij graan. Bij aardappelen verwacht het JRC gemiddeld 32,61 ton per hectare. Dat is 1,1% minder dan in juli, maar wel 1,7% meer dan gemiddeld. Bieten scoren met 72,78 ton per hectare 1,4% hoger dan gemiddeld.

Beheer
WP Admin