Illegaal onkruidmiddel gebruikt in Monsanto-soja VS - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Illegaal onkruidmiddel gebruikt in Monsanto-soja VS

Akkerbouwers in de VS gebruiken illegaal het bestrijdingsmiddel dicamba om resistent onkruid in hun transgene sojabonen te bestrijden. Milieubureau EPA is een onderzoek gestart.

De akkerbouwers zaaiden dit voorjaar de nieuwe genetisch gemodificeerde sojavariëteit Roundup Ready 2 Xtend van Monsanto. Die is resistent tegen het onkruidbestrijdingsmiddel dicamba en tevens tegen Roundup. De variëteit heeft sinds dit voorjaar een teelttoelating in de Verenigde Staten. Maar dicamba heeft er nog geen toelating voor gebruik in die sojavariëteit, meldt website Delta Farm Press.

Dicamba niet gebruiken in nieuwe Monsanto-sojavariëteit

Dicamba is een al langer gebruikt onkruidbestrijdingsmiddel dat door drift veel schade kan veroorzaken aan naburige gewassen. Daarom heeft Monsanto het middel aangepast, zodat het minder driftschade veroorzaakt. Tevens ontwikkelde het agroconcern een sojavariëteit die resistent is tegen dicamba.

Monsanto zegt dat het de telers in het voorjaar al heeft gewaarschuwd dat dicamba niet mag worden gebruikt in die sojavariëteit. Agrarische media hebben die waarschuwing ook gepubliceerd. Maar veel telers van Roundup-ready-gewassen hebben grote problemen met het onkruid amarant (pigweed op zijn Amerikaans), dat resistent is geworden tegen Roundup. Daarom hebben ze toch dicamba gespoten in de nieuwe sojavariëteit.

Schade door overwaaien dicamba naar andere gewassen

Volgens Delta Farm Press kwam dit aan het licht, omdat in bepaalde regio’s veel schade ontstond doordat dicamba overwaaide naar andere gewassen. De site schat dat ongeveer op 81.000 hectare Monsanto-soja dicamba is gebruikt in de staten Arkansas en Missouri in het zuidoosten van de Verenigde Staten. In de VS staat bijna 34 miljoen hectare sojabonen, waarvan 92% transgeen is. Monsanto zegt dat het de sojavariëteit op de markt bracht, omdat boeren nieuwe variëteiten op kleine schaal willen uitproberen zodra dat kan. Monsanto verwacht dat dicamba volgend jaar een toelating krijgt voor gebruik in de Roundup Ready 2 Xtend soja. De variëteit is sinds juli dit jaar toegelaten voor import in de EU. In februari kreeg het een importtoelating van China.

Beheer
WP Admin