Hoe zuidelijker, hoe droger het gedorste graan - Foto: Carin Vos AkkerbouwNieuws

Hoe zuidelijker, hoe droger het gedorste graan

Hoe zuidelijker in Nederland, hoe droger de gedorste tarwe. Dat constateert Agrifirm Plant aan de hand van graaninnames op maandag 14 augustus. Op die dag werd in heel Nederland graan gedorst.

De collecteur noemt de verschillen in vochtgehaltes opvallend. Grosso modo mag gesteld worden dat hoe noordelijker in Nederland, hoe vochtiger het gecollecteerde graan. In Limburg wordt praktisch geen graan meer geoogst natter dan 16%. Ook Gelders graan wordt erg droog aangeleverd. In Groningen, Overijssel en Flevoland is maandag 15 augustus het merendeel met vochtgehaltes binnengebracht van boven de 15%. Agrifirm verwacht dat het graan verder zal drogen, dus het gehalte onder de 16% zal toenemen.

Van de provincies Utrecht en Zeeland heeft Agrifirm geen cijfers. In Utrecht wordt nagenoeg geen graan geteeld en de provincie Zeeland is het werkgebied van CZAV. Agrifirm heeft daar geen innamepunten.

Over het algemeen valt de opbrengst van tarwe dit jaar wat tegen. De opbrengsten en hectolitergewichten zijn gemiddeld tot lager dan het langjarig gemiddelde.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin