Akkerbouw

Nieuws 1396 x bekeken

Helikopter zaait groenbemester in VS

De overheid van de Amerikaanse staat Massachusetts zaait in opdracht van akkerbouwers groenbemesters met een helikopter.

De Natural Resources Conservation Service gebruikt een helikopter, omdat het zaaien snel en gemakkelijk gaat en omdat helikopters langzaam kunnen vliegen. Groenbemesters zijn goed voor bodem en milieu, vindt de overheid.

Daarom is NRCS, onderdeel van het ministerie van landbouw (USDA), dit project gestart. Boeren krijgen een financiële vergoeding als ze de helikopter inzetten. De groenbemester wordt gezaaid voordat de mais wordt geoogst. Dan is de kans groter dat de groenbemester slaagt voordat de winter begint. Onder de helikopter hangt een zaaibak die het zaad loslaat, vergelijkbaar met een waterbak die onder een blusvliegtuig hangt.

Zaaien met helikopter

Helikopters worden in de VS al gebruikt voor het bespuiten van gewassen, of om boomgaarden met hun luchtbewegingen te beschermen tegen nachtvorst. Zaaien met een helikopter werd in het verleden wel gedaan, maar bleef een uitzondering. NRCS wil de helikopter nu volop inzetten, omdat het met de GPS-technieken nu wel mogelijk is redelijk nauwkeurig te zaaien. Boeren kunnen zich vanaf morgen aanmelden bij NRCS.

Of registreer je om te kunnen reageren.