Akkerbouw

Nieuws 1663 x bekeken 1 reactie

Graszaadoogst in Noorden stokt door regen

De graszaadoogst is in het zuiden van het land voor zo’n 80% klaar. In het Noorden is dat rond 60%. De kilo-opbrengsten zijn lager dan gemiddeld. De graszaadbedrijven verwachten stabiele prijzen voor de telers.

De oogst ligt stil door de regen, zegt productiemanager Wim Geluk van zaadbedrijf DLF. “Tot afgelopen weekeinde verliep de oogst voorspoedig.”

Verwachting hectareopbrengsten: 10-15% onder gemiddelde

Geluk verwacht dat de hectareopbrengsten 10 tot 15% onder het meerjaarlijks gemiddelde liggen. “Tijdens de bloei in juni was het nat. Dat drukt het gewicht van het zaad. Ik voorzie geen tekorten, vanwege de voorraden die er nog zijn.”

De prijs voor de graszaadtelers blijft stabiel, verwacht Geluk. “De afzet van zaad voor de voedergrassen staat onder druk in Noordwest-Europa. Door de lage melkprijs vernieuwen veehouders minder grasland. Bovendien staat het gras door de zachte winter en de vele neerslag er groen bij. Er is wel meer vraag naar graszaad voor de gazon- en sportsectoren. Dit compenseert de lagere vraag naar voedergras, zodat gemiddeld de prijsvorming stabiel blijft.”

'In het Noorden zijn we vaak uitgeregend'

Zaadbedrijf Vandinter Semo heeft de oogst in het Zuiden afgerond, zegt directeur Bert-Jan van Dinter. “In het Noorden zijn we vaak uitgeregend. In de Veenkoloniën is zeker driekwart van het graszaad nog niet geoogst. De hectareopbrengsten liggen 15% lager dan het gemiddelde van de laatste vier jaar.”

Van Dinter houdt de graszaadprijs voor de telers gelijk. “Wij gaan voor oogst 2017 hetzelfde betalen als voor oogst 2016.”

Eén reactie

  • Alex63

    Waar wachten we dan nog op uitbetalen maar!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.