De wereld produceert een enorme graanberg volgens Graanraad IPC - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Graanraad IGC: wereld produceert enorme graanberg

De wereld produceert dit seizoen 2016-’17 een record van 2.069 miljoen ton graan, stelt de International Grains Council (IGC) in de laatste oogstprognose.

Dat is 22 miljoen ton meer dan de recordoogst van 2014-’15 en 23 miljoen ton hoger dan in de juliprognose. De IGC verhoogt de producties van tarwe in de Verenigde Staten en in de landen rond de Zwarte Zee en verwacht een zeer grote maisoogst in de Verenigde Staten.

Tekort aan maaltarwe

De IGC verhoogt ten opzichte van de juliprognose de productie van tarwe met 8 miljoen ton en die van mais met 13 miljoen ton), maar plaatst ook een kanttekening. De wereld krijgt een tekort aan maaltarwe, vooral door de slechte kwaliteit in West-Europa. Marktbureau Agritel verwacht dat de EU dit seizoen daardoor 30% minder tarwe gaat exporteren dan vorig seizoen. Daarmee verdringt Rusland de EU als grootste tarwe exporteur in de wereld.

Verbruik graan bereikt eveneens record

Niet alleen de productie, maar ook het verbruik van graan bereikt dit seizoen een record met 2.046 miljoen ton. De IGC schrijft dat toe aan de groeiende veestapel in de wereld. Toch blijft de graanprijs laag, verwacht de IGC. Er is namelijk zeer veel mais en voertarwe beschikbaar.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin