Akkerbouw

Nieuws 1922 x bekeken

Gemiddelde opbrengsten Agria en Victoria

De opbrengst van rassen Agria en Victoria schurkt op dit moment tegen het langjarig gemiddelde aan.

Dat blijkt uit de eerste proefrooiing van aardappelverwerker Aviko Potato in week 31 in de rassen Agria, Victora en Innovator. Vorige week is Fontane al bemonsterd.

Agria heeft in week 31 een opbrengst 40 ton per hectare 40 millimeter opwaarts, exact gelijk aan het meerjarig gemiddelde in week 31. Ook het knolaantal en het percentage 50 millimeter opwaarts liggen in lijn met het meerjarig gemiddelde. Het onderwatergewicht is met 355 gram wel zo’n 20 gram hoger ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. In feite positief, omdat Agria gevoelig is voor lage onderwatergewichten, zegt Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop bij Aviko Potato. Of het hogere OWG er ook op duidt dat de knollen al verder in het verouderingsproces zitten dan normaal rond deze tijd, kan Van Tilburg nog niet zeggen. Pas na meer proefrooiingen is een trend uit de cijfers te destilleren.

Bij Victoria liggen opbrengst, knolaantal, percentage 50 opwaarts en onderwatergewicht op het langjarig gemiddelde.

Innovator iets lagere opbrengst

De proefrooiing in Innovator leverde wel een iets lagere opbrengst op dan gemiddeld. In week 31 bedroeg de opbrengst 36 ton per hectare, slechts 1 ton meer dan het langjarig minimum. Wel valt op dat de knolzetting wat minder was dan normaal en het percentage 50 opwaarts nu groter dan normaal. Het onderwatergewicht ligt met 360 gram een fractie boven het langjarig minimum.

Minder groeischeuren

Wat wel opvalt is dat in de Agria’s, Innovators en Victoria’s minder groeischeuren zitten dan in de Fontanes. Volgens Van Tilburg moet de oorzaak vooral worden gezocht in het regio-effect, en is het niet zozeer een raseffect. Diverse proefrooiingen van de Fontane zijn in het Zuidoosten uitgevoerd, waar de aardappelen veel te leiden hebben gehad van de wateroverlast.

Of registreer je om te kunnen reageren.