Wingssprayer in uien. De fijne druppel geeft een goede gewasbedekking. Foto: Marcel van Hoorn AkkerbouwNieuws

Met fijne druppel en halve dosering beter resultaat

De adviesdosering kan minimaal gehalveerd worden bij onkruidbestrijdingsmiddelen in uien. Dat blijkt uit een van de proeven die te zien is tijdens de uiendag in Colijnsplaat.

Door aangescherpte driftreductie-eisen kiezen telers vaker voor spuiten met luchtondersteuning of voor een Wingssprayer. Door de fijne druppels van deze systemen krijgen de onkruidbestrijdingsmiddelen meer vat op het onkruid dan bij een traditioneel systeem met grove druppel. Het resultaat op het onkruid is beter doordat de bedekking beter is en de druppel geconcentreerder. De doseringen minimaal te halveren levert een besparing op, op middel en milieu en ondervindt de ui niet meer schade dan bij veel water en grove druppel.

Wingssprayer in uien. De fijne druppel geeft een goede gewasbedekking.
Foto: Marcel van Hoorn

Uienopbrengst niet minder

In de proeven van vorig jaar kostte de combinatie fijne druppel en 50% adviesdosering geen uienopbrengst ten opzichte van het traditionele spuitsysteem met veel water en een grove druppel. Volgend jaar zal bij voldoende financiering de proef verfijnd worden om te onderzoeken welke dosering onder welke omstandigheden het meest optimale resultaat levert. Wellicht kan de dosering daarbij nog naar 35%.

Uiendag 2016 wordt donderdag 25 augustus op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat gehouden.

Beheer
WP Admin