Akkerbouw

Nieuws 3905 x bekeken 8 reacties

EPA: glyfosaat veilig om te gebruiken

Glyfosaat is zeer waarschijnlijk niet kankerverwekkend voor mensen. Ook veroorzaakt de stof geen erfelijke veranderingen. De stof hoeft daarom niet op de lijst met kankerverwekkende of mutagene stoffen.

Dat concludeert de Nieuw-Zeelandse milieubeschermingsautoriteit EPA na onderzoek. “Glyfosaat is veilig om te gebruiken, mits de gebruiksvoorwaarden worden nageleefd”, oordeelt EPA.

Effect op mensen en proefdieren

EPA baseert zich op een epidemiologische studies naar het effect van glyfosaat op mensen en op studies met proefdieren. Uit enkele studies gebaseerd op een beperkt aantal deelnemers werd een licht verband gezien tussen blootstelling aan glyfosaat het een verhoogde kans kanker (non-Hodgkin lymphoma). Bij de meest betrouwbare studie – gebaseerd op 50.000 mensen, werd het verband niet aangetoond.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Het gaat over Glyfosaat en niet over de formulering die wordt toegepast. Hier zitten meer stoffen in die vermoedelijk ieder voor zich niet gevaarlijk zijn, maar samen of hun afbraak producten wordt niet over gesproken.

 • sjoerddehoop1

  Discussie over wel of niet kankerverwekkend zijn van Glyfosaat leidt de aandacht af van de andere problemen die Glyfosaat veroorzaakt aan de bodemvruchtbaarheid.
  Het is heel erg moeilijk om wetenschappelijk een verband aan te tonen tussen Glyfosaat en kanker. De milieu organisaties proberen dat wel maar tot nu toe gaat de producent van Glyfosaat nog steeds vrijuit 'wegens gebrek aan bewijs'.

  .De milieubeweging gokt op het verkeerde paard.
  De aandacht moet uitgaan naar het effect van veelvuldig glyfosaatgebruik op het bodemleven en de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. In het bouwplan in de gangbare landbouw wordt Glyfosaat nog veel te veel gebruikt. Niet alleen als onkruidbestrijder maar ook ( nog) in granen om het sneller te laten afrijpen en om groenbemesters dood te maken. Gelukkig hier niet Roundup-resistente mais; anders zouden wij ook al de eerste voorbeelden zien van resistentie en verdere teruggang van de bodemvruchtbaarheid.

 • info36

  Wat een flauwekul, Round Up is gewoon een prima middel.

 • Duurzaamagro

  EPA kan wetenschappelijk nooit zeggen dat een middel 'veilig' is, hoogstens dat volgens de stand van wetenschappelijk inzicht er geen onaanvaardbare effecten zijn te verwachten. Dat is toch echt iets heel anders.

 • Bennie Stevelink

  @Duurzaaamagro, datzelfde geldt voor de vermeende straling van mobieltjes. En natuurlijk de hoogspanningsdraden. Of zoetstoffen of entingen.

 • agratax(1)

  @sjoerddehoop1. Ik ben het geheel met je eens. Het areaal RR gewassen loopt in Amerika niet voor niets terug. Hier is een reden voor naast jouw bodemvruchtbaarheid probleem is het nagenoeg onbestrijdbaar worden van fusarium in graan zeker zo rampzalig. Ik moet niet denken aan het oprekken van het DON aantastingspercentage in tarwe voor zowel menselijke als dierlijke consumptie.

 • agro1

  rassen met meer weerstand en minder hoge opbrengsten zijn de remedie, maar dan is het prijsbederfeffect weg. gaan we dus niet doen zeggen de diverse overheden. voed de wereld en verhonger.

 • Farmer4life2

  Glyfosaat tast de beworteling aan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.