Akkerbouw

Nieuws 894 x bekeken

Duitse graanoogstraming duikt onder meerjarig gemiddelde

De graanoogstraming in Duitsland wordt fors naar beneden bijgesteld.

In de zesde en laatste prognose van dit seizoen verwacht het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) nog slechts een volume van 44,9 miljoen ton. Dat is onder het gemiddelde van de voorafgaande vijf oogstjaren (47,2 miljoen ton) en ook aanzienlijk (8%) minder dan de oogst van 2015, toen 48,8 miljoen ton werd binnengehaald. In de prognose van vorige maand ging het DRV nog uit van 47,5 miljoen ton. De eerste raming in maart voorzag 48,3 miljoen ton.

Weersomstandigheden

Volgens de federatie van de coöperatieve landbouwindustrie was het in het westen en zuidwesten veel te nat en in het noorden en noordoosten te droog. Het weer tijdens de oogst werkt ook niet mee. Juist de tarweoogst moet tot dusver telkens worden onderbroken wegens neerslag. De tarweoogst raamt het DRV op 24,2 miljoen ton, 9% minder dan vorig jaar en ruim 3% onder het vijfjarig gemiddelde. Eenzelfde beeld toont de wintergerstoogst, die wordt geraamd op 8,8 miljoen ton. De kwaliteit van de granen is echter door de bank genomen bevredigend, zij het met grote regionale uitschieters.

Of registreer je om te kunnen reageren.