Akkerbouw

Nieuws 2809 x bekeken

Dacom: deze week grote kans op phytophthora

Komende dagen zijn gevaarlijke phytophthora-dagen. Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Vooral op woensdag en donderdag is de kans op infecties zeer groot in geheel Nederland. Op dinsdag is de kans ook erg groot in Noordoost-Nederland. Elders is de kans klein, aldus Roeland Strijk van Dacom. Ook vrijdag is het nog oppassen geblazen. Het adviessysteem voorspelt dan voor Noord-Nederland veel infectiekansen.

De phytophthora-schimmel houdt van vochtig, warm weer en wordt daar deze week goed op bediend. Weeronline voorspelt voor deze week elke dag buien of regenzones. De temperatuur schommelt tussen de 19 tot 22 graden. Dat betekent dus spuiten tussen de buien door.

De kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.<em><br />Afbeelding: Dacom</em>
De kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.
Afbeelding: Dacom

Meld phytophthorahaarden

Dacom roept akkerbouwers op haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviessysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.