Akkerbouw

Nieuws 1741 x bekeken

Britse voertarwe duurder

Voertarwe wordt in Groot-Brittannië steeds duurder. Dat komt doordat de kwaliteit daar beter is dan in andere tarwelanden, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen.

De notering van het meestverhandelde contract (november-2016) van voertarwe sloot donderdag op de ICE-termijnmarkt in Londen op £131,40 (€153). Dat is de hoogste notering voor het contract in elf maanden.

Het lijkt erop dat de tarwetelers in Groot-Brittannië minder last hebben van de regen dan hun collega’s op het vasteland. De hectareopbrengsten zijn wel lager dan vorig jaar, maar de daling is minder groot dan elders in West- en Midden-Europa. Ook de kwaliteit houdt beter stand dan in andere landen. Daarnaast maakt de gedaalde koers van het pond Britse tarwe aantrekkelijk voor importeurs. De Britse handel verwacht meer vraag naar goede kwaliteit voertarwe, waardoor de prijs stijgt.

Franse oogstprognose 6 miljoen ton lager

Dit blijkt ook uit gegevens van het Franse marktbureau Stratégie Grains (SG). SG verwacht dat de Britse oogst 14,8 miljoen ton tarwe oplevert, meldt nieuwssite Agrimoney. Dat is slechts 200.000 ton minder dan in de vorige prognose. SG schat de productiedalingen in andere landen veel hoger in. De Franse oogstprognose zit nu op 29,9 miljoen ton. Dat is 6 miljoen ton lager dan in de vorige prognose. SG schat de Duitse tarweoogst op 25 miljoen ton, 1 miljoen minder dan in de vorige prognose.

Het marktbureau houdt het hart vast wat betreft de kwaliteit van de tarwe in Frankrijk, Duitsland en Polen. Maar in Duitsland en Polen is het minder bar en boos dan in Frankrijk. SG verwacht dat 66% van de Europese zachte tarwe voldoet aan de specificaties voor maaltarwe. Dat is 5 procentpunten lager dan vorig jaar.

Europese tarweoogst 7,7 miljoen ton minder

De daling van de tarweproductie in West-Europa wordt bij lange na niet goed gemaakt door de beter dan verwachte opbrengsten in Oost-Europa. SG schat de Europese tarweoogst nu op 137,9 miljoen ton. Dat is 7,7 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Door de gedaalde productie keldert de Europese tarwe-export dit seizoen met een kwart, verwacht SG.

Of registreer je om te kunnen reageren.