Akkerbouw

Nieuws 4181 x bekeken 4 reactieslaatste update:11 aug 2016

Biologische boeren nemen afstand van gebruik koper

Telers van biologische aardappelen zijn tegen het gebruik van koper als bestrijdingsmiddel. Dat laat brancheorganisatie Bionext woensdag 8 augustus weten.

Boerderij berichtte 4 augustus dat sommige boeren het niet zo nauw nemen met de regels en koper gebruiken tegen de schimmelziekte phytophtora.

Koper mag wel in lage doseringen

Volgens Bionext is het gebruik van hoge doseringen koper schadelijk voor het milieu en daarom verboden in Nederland. Het mag wel in lage doseringen worden gebruikt als bladbemestingsmiddel. Controleorganisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, liet dinsdag 9 augustus weten dat telers misbruik maken van die uitzondering.

Bionext probeert nieuwe aardappelrassen die niet vatbaar zijn voor de ziekte te promoten, maar die zijn nog niet erg populair, zegt woordvoerder Miriam van Bree. "Ze zien er net iets anders uit dat consumenten gewend zijn en dat is moeilijker te verkopen."

Schimmelziekte phytophthora ruïneert teelten

Aardappeltelers hebben dit jaar veel last van phytophthora. Bij biologische teelt mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Biologische telers kunnen alleen maar de aangetaste bladeren wegbranden en zien door de ziekte hun oogst soms tot wel de helft afnemen.

Biologische aardappelteler verbrandt het loof van de aardappelen.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Biologische aardappelteler verbrandt het loof van de aardappelen.

Foto: Peter Roek

Winkeliers houden oog op kopergebruik

Volgens supermarktkoepelorganisatie CBL houden winkeliers naar aanleiding van de ophef over kopergebruik uit voorzorg de hoeveelheid koperresten op aardappelen extra in de gaten. Dinsdag 9 augustus liet Albert Heijn ook al weten extra het oog te houden op kopersporen.

Lees meer berichten over het gebruik van koper in biologische aardappelen

Laatste reacties

  • boer drenth

    Eerst koper spuiten , dan krokodillen tranen. Nu heeft niemand koper gebruikt natuurlijk. Hypokriet als de pest.

  • noes

    Erf, landbouwbedrijf in Flevoland, koper is hun tweede naam.!!!!

  • jan doedel

    En in fruitboomgaard wil je ook niet weten hoeveel ZWAVEL er gespoten wordt lekker hoor biologisch !!!

  • .....

Of registreer je om te kunnen reageren.