Akkerbouw

Nieuws 2569 x bekeken 2 reactieslaatste update:11 aug 2016

Agrico: ongeoorloofd kopergebruik verantwoordelijkheid telers

Agrico wil geen oordeel geven over het feit dat biologische aardappeltelers de bladmeststof koperoxychloride oneigenlijk inzetten als bestrijdingsmiddel om phytophthora te beteugelen.

"Uiteindelijk is iedere teler zelf verantwoordelijk voor zijn teelt", stelt Peter Dijk, manager consumptieaardappelen bij Agrico. De coöperatie is in Nederland marktleider in biologische tafelaardappelen.

Volgens Dijk voldoen alle biologische aardappelen die de telers van Agrico/Bioselect produceren aan de Europese en Nederlandse wetgeving. Deze regelgeving wordt gesteld aan de teelt en verwerking van biologische aardappelen die intensief worden gecontroleerd door de certificeringsinstantie Skal, stelt Agrico. Skal bevestigde vorige week echter tegenover Boerderij dat het op de hoogte is dat biologische telers de bladmestof koperoxychloride ongeoorloofd inzetten als bestrijdingsmiddel tegen phytophthora, maar dat het er niet op kan handhaven, omdat de overtreding juridisch niet aantoonbaar is te maken. Koperoxychloride is toegelaten als bladmeststof. Kopergebrek in aardappelen komt echter zelden voor, meldt bladmeststoffenfabrikant Yara.

"Als handelshuis stimuleren en faciliteren wij onze telers bij het naleven van de regelgeving", zegt Dijk. "Verder zoeken wij naar duurzame oplossingen door te investeren in het kweken van phytophthora-resistente rassen voor onze telers, waarvan Carolus en Alouette de meest recente succesvoorbeelden zijn."

Skal: kopergebruik leidt tot imagoschade

Skal meent dat het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxychloride. Het gebruik van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en kan leiden tot imagoschade bij de consument, waarschuwt Skal.

Het onderscheid tussen gebruik van koperoxychloride als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar. Dit maakt het lastig voor toezichthouders Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Skal om in te grijpen. Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA, die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

2016 phytophthorajaar

Dit seizoen is een echt phytophthorajaar. Zowel gangbare als biologische aardappelen werden al vroeg in het seizoen aangetast en veel percelen moesten vanwege de infecties al vroeg worden gebrand, met lage opbrengsten tot gevolg. Enkele weken terug meldde Agrico nog dat dergelijke vroeg gebrande percelen 10 tot 15 ton aardappelen per hectare opbrachten, tegen 25 tot 30 ton normaal. De prijzen zijn wel goed.

Bespuitingen met koperoxychloride kan het moment van loofbranden met een kleine week uitstellen, wat leidt tot circa 5 ton meeropbrengst ten opzichte van niet behandelen, meldt onderzoek van Wageningen Universiteit. Dat diverse biologische telers in een jaar als deze daardoor in de verleiding komen hoge doseringen koper te spuiten, is daarom niet verwonderlijk. De omvang van de overtreding is onbekend, maar verschillende adviseurs in de handel bevestigen dat dit gebeurt.

Laatste reacties

  • breukers1

    Als de reguliere akkerbouw regels of doseringen zou overschrijden dan zou heel Nederland op z'n kop staan. Nu wordt gezegd, het is de verantwoording van de teler. Mooi makkelijk... en gekleurd.

  • huisverkoop

    je kijkt hoeveel koper wordt ingekocht,
    de rest is dan toch zo uitgereken
    biologisch hoeft niet beter te zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.