Akkerbouw

Nieuws 1262 x bekeken

WUR gebruikt zetmeel in verpakkingsfolies

Wageningen UR Food & Biobased Research maakt bij de ontwikkeling van industriële folies gebruik van de goede zuurstofbarrière die zetmeel levert.

Hierbij werkt het onderzoeksinstituut nauw samen met aardappelzetmeel en -eiwitcoöperatie Avebe.

Voor de nieuwe folies wordt een mengsel gemaakt van thermoplastisch zetmeel en polyethyleen. Polyethyleen is zeer waterdicht, maar vormt geen barrière voor zuurstof. Zetmeel vormt juist wel een goede zuurstofbarrière, maar is niet watervast. Een goed mengsel van beide stoffen moet een barrière vormen voor zuurstof én water. Samen verbeteren ze de barrière-eigenschappen van een folie. Daarom is ook chemieconcern Sabic betrokken bij de ontwikkeling. De folies zijn interessant voor toepassing in (voedsel)verpakkingen, zegt WUR.

Kostenefficiënte productie

Belangrijk voordeel is dat zetmeel te produceren is uit hernieuwbare grondstoffen, zoals aardappelen. Bovendien is een kostenefficiënte productie goed mogelijk. De combinatie van beide stoffen in één mengsel wordt nog niet gebruikt voor de productie van folies, maar is potentieel zeer interessant. Op termijn moeten biobased folies de bestaande, uit aardolie gemaakte folies, kunnen vervangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.