Akkerbouw

Nieuws 1593 x bekeken laatste update:26 jul 2016

Uien verkleuren door tekort vocht en zuurstof

Uien verkleuren op veel plekken in de grote teeltgebieden Flevoland en Zeeland door vochttekort na de hete, droge week.

Opnieuw een klap voor het gewas. De weersextremen kosten de uiensector dit jaar tonnen per hectare aan opbrengst, zeggen deskundigen.

Watertekort en zuurstofgebrek

Na een periode van overmatige neerslag in verschillende delen van het land, kleurt Nederland na een zomerse periode langs de westkust en in het Noorden alweer oranje op het neerslagkaartje van weersinstituut KNMI. Dat vochttekort toont zich op uienpercelen; het blad wordt geel en dat kost opbrengst. Hoeveel hangt af van de omstandigheden in de laatste fase van het groeiseizoen.

"Normaal gesproken kunnen uien wel wat droogte hebben, maar dit seizoen komt watertekort in combinatie met zuurstofgebrek na de hevige neerslag”, legt Peter Vroegindeweij van uienzaadbedrijf De Groot en Slot uit. "Dat kost dit seizoen tonnen per hectare, maar het varieert sterk per perceel. Ik zie percelen waar de opbrengst wel 15 ton minder wordt, percelen waar boeren als verloren beschouwde delen uitrijden, maar ook percelen die afstevenen op een normale opbrengst.”

Dat uitrijden gebeurt om de kwaliteit van het totale perceel te verhogen en om er geen werk meer aan te hebben. Volgens Vroegindeweij mankeert er aan 8% van de uien wat. "Dat kost opbrengst.”

Geen topopbrengst

Ook Mees de Lorm van uienzaadbedrijf Seminis ziet dat veel uien het moeilijk hebben. "Het gewas wortelde niet diep door het wateroverschot en snakt nu naar vocht. De bovenste laag van percelen is snel droog. Een topopbrengst wordt het niet dit jaar, mede door structuurproblemen.”

Van beregenen zijn beide heren geen groot voorstander, omdat het kan leiden tot opspattende bacteriën en daardoor problemen in de bewaring. Het is iets om goed af te wegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.