Akkerbouw

Nieuws 2655 x bekeken

Tarweprijs daalt op de wereldmarkt

Op de wereldmarkt drukken grote Amerikaanse volumes de tarweprijs, terwijl door tegenvallende Franse oogstopbrengsten de Parijse tarwenotering juist stijgt.

De sterke daling van de tarweopbrengsten in vergelijking met voorgaande jaren in Frankrijk stuwt de tarweprijs. De zware regenval tijdens de groeiperiode in grote delen van de regio's in Frankrijk heeft de nodige schade aangericht. De Europese tarweprijzen reageerden medio juni nog niet op de tegenvallende tarweopbrengsten, maar sinds vorige week is daar verandering in gekomen. Op de Parijse termijnmarkt steeg de tarwenotering voor het decembercontract met 6,1% naar €173,75 per ton vergeleken met een week eerder. De tarweprijs is daarmee terug op het niveau van eind juni.

De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC), een maat voor tarweprijs op de wereldmarkt, staat 13% lager vergeleken met vorig jaar. In de Verenigde Staten zijn de opbrengsten van zachte tarwe groot, wat vorige week extra prijsdruk gaf aan de andere kant van de oceaan.

De oogst in landen in het Zwarte Zeegebied verloopt op rolletjes met relatief goede opbrengsten, al valt de kwaliteit ietwat tegen. De tarwenotering in die regio blijven dan ook redelijk stabiel. De export verloopt rustig. Oekraïne exporteerde afgelopen week nog geen 150.000 ton granen, waarvan 115.000 ton gerst naar Saudi-Arabië is verscheept en minder dan 20.000 ton tarwe is geladen voor Libanon, Israël en Italië.

Maisprijs daalt

De voorspellingen voor warm weer in de Verenigde Staten zijn gunstig voor de mais en sojabonen, al blijft er ook kans op neerslag. De maisprijs daalde op de termijnmarkt in Chicago voor het septembercontract met 4,9% ten opzichte van de voorgaande week.

Het maisareaal in Argentinië kan dit jaar stijgen met 25% volgens analisten, aangezien berichtgevingen van lokale media wijzen op een heroverweging van de overheid om te snijden in exportbelasting voor sojabonen. In september start de aanplant van nieuwe gewassen in Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.