Akkerbouw

Nieuws 6036 x bekeken 4 reacties

Phytophthora kost nu ook gangbaar opbrengst

De aardappelziekte phytophthora woekert door de percelen. Na een strop voor biologische telers, wordt nu ook - delen van – gangbare consumptiepercelen vervroegd doodspuiten. Dat kost opbrengst.

Door het doodspuiten wordt de groeimaand augustus gemist. "Dat kost sowieso 10% tot 15% opbrengst, maar ik denk dat het wel meer wordt", schetst Olaf van Campen van gewasbeschermingsbedrijf Adama.

Hij weet dat er in de Achterhoek een heel perceel zetmeelaardappelen dood is gespoten. "Nog maar 10% van het loof was groen. Ik denk dat daar maar 15 ton van een hectare komt. In Flevoland worden delen van percelen doodgemaakt."

Wederom vochtig zomerweer op komst

Dat is een voorbode voor wat komt, stelt de adviseur. De weersomstandigheden zijn al lange tijd gunstig voor de schimmelziekte phytophthora en dat wordt de komende week alleen maar erger met vochtig zomerweer op het programma. "Ik houd mijn hart vast", zegt Van Campen. "Volgende week verwacht ik een explosie van phytophthora in het veld. Landelijk. Het probleem is dat je er met de spuit niet meer bij komt. De bovenste laag van het gewas raak je wel, maar daaronder niet. En daar gebeurt het. Phytophthora sluimert zo door. Boeren kunnen er weinig tegen doen."

Olaf van Campen. Foto: Jan Sibon
Olaf van Campen. Foto: Jan Sibon

Minder opbrengst

Verschillende biologische aardappelpercelen moesten ook al het loodje leggen vanwege phytophthora. Dat zijn of waren druk verhogende haarden voor de omgeving.

"Het kan niet anders: hierdoor stijgen de prijzen", stelt Van Campen, die in diverse teeltgebieden in omringende landen zijn licht opstak. "Overal vallen opbrengsten tegen. Door phytophthora en de matige knolzetting, veelal ingegeven door structuurproblemen. Als dat je overkomt is dat heel erg, maar de prijs kan een boel goedmaken."

Hij verwacht 20% tot 30% minder pootgoed en van zowel consumptie- als zetmeelaardappelen 10% tot 15 % minder opbrengst.

Laatste reacties

 • agro1

  prachtig bericht, hopelijk een van een nog lange rij. beetje prijs kan toch geen kwaad????

 • Dirk - Thomas

  Ik wil niet direct op het artikel reageren.
  Ik zoek voor vrienden in Marokko aardappel zaad.
  Hoe kan ik daar aan komen.

 • agratax(1)

  Ik denk dat het voor de telers beter is om 20 % minder te oogsten en een prijs te krijgen die 20 % hoger is dan hij anders geweest zou zijn. Deze zgn. tegenvaller zou voor de vrije boeren wel eens heel goed kunnen uitpakken.

 • alco1

  De één zijn dood is de ander zijn brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.