Opbrengst graan zeker 10% lager - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Opbrengstverwachting graan zeker 10% lager

De graanoogst valt zeker 10% lager uit dan normaal dankzij het slechte weer dit seizoen. Dat zeggen specialisten.

“De opbrengsten zijn 1,5 tot 2 ton lager dan we de laatste jaren gewend zijn”, stelt Wilko Wingelaar van Agrifirm Plant vast. “Dat komt puur door het weer. Te weinig zon en te veel regen is slecht voor de zaadopbrengsten.” Ook schimmelziekten komen veelvuldig voor, telt de graanspecialist daarbij op. “Ik verwacht dat de tarwe snel afrijpt. Overal in Nederland is eigenlijk wel wat aan de hand met de graanteelt. In het Zuiden te nat, in het Noorden te koud. Dus ik denk dat het overal tegenvalt.”

Regenachtig tijdens bloeiperiode

Dat beaamt Jelte Pars van Pars Granen, gevestigd in Noord-Friesland waar de oogst nog moet beginnen. “Na een paar heel goede oogstjaren wordt het dit seizoen minder”, ziet Pars. “Zowel van gerst als tarwe en graszaad gaan de opbrengsten niet meevallen. Ik denk dat ze wel 10% lager uitpakken.”

Pars wijdt de tegenvallende opbrengst aan regenachtig weer in de bloeiperiode. “Je kunt als teler alles nog zo goed voor elkaar hebben, de natuur is ook bepalend voor je teeltresultaat.”

Graanprijzen omhoog

Dat leidt ertoe dat voorraden niet groeien. In reactie daarop de verwachtingen stijgen de graanprijzen. In omringende landen is het namelijk niet anders. In België, Frankrijk en Duitsland worden eveneens lagere opbrengsten van gerst en tarwe. Franse telers zijn extra bezorgd, omdat graanteelt daar erg belangrijk is voor het landbouwinkomen. Veel akkerbouwers vullen hun areaal, of een groot deel daarvan, in met alleen maar granen. De tegenvallende opbrengsten komen extra hard aan door de lage graanprijzen. 2007 was ook een nat en moeilijk graanseizoen, maar toen hadden de recordhoge prijzen zalvend effect.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin