Akkerbouw

Nieuws 3324 x bekeken 4 reacties

McCain komt terug op besluit middelen te verbieden

Aardappelverwerker McCain komt terug op zijn besluit aanvullende eisen te stellen aan het gewasbeschermingsmiddelengebruik.

Vorige maand stuurde McCain zijn contracttelers een brief, met daarin de aankondiging al dit seizoen de insecticiden Sumicidin en Sumi-Apha 2.5 EC op basis van de actieve stof esfenvaleraat te verbieden. Vanaf volgend jaar zouden ook de insecticiden Karate Zeon en Ninja (lambda-cyhalothrin), en Calypso (thiacloprid) niet meer mogen.

LTO bang voor precedentwerking

Aardappeltelers reageerden verbolgen, omdat het bericht midden in het seizoen kwam. LTO Nederland is bang voor een precedentwerking. "Nu is het McCain, wie volgt?", stelt Jaap van Wenum, voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw. "McCain is er natuurlijk vrij in bovenwettelijke eisen te stellen, maar dan moet er ook iets voor de telers tegenover staan. Anders is het puur een kostprijsverhoging voor telers zonder financiële tegemoetkoming, terwijl McCain een mooi maatschappelijk verkoopargument heeft."

De fritesfabrikant heeft dinsdag de telers een brief gestuurd met daarin de mededeling op dit besluit terug te komen. "We zijn met het besluit om midden in het teeltseizoen insecticiden te verbieden te kort door de bocht gegaan", erkent Mark Zuidhof, manager grondstofzaken van McCain in Holland. "Na intern overleg is besloten dat McCain in Europa geen bovenwettelijke eisen betreffende middelengebruik gaat stellen."

Overleg over verduurzamen teelt

Wel wil de fabrikant met de fritesaardappeltelers in overleg hoe de teelt verder te verduurzamen. In de afgelopen acht jaar hebben telers de hoeveelheid actieve stof met ruim 30% gereduceerd. Die trend wil McCain prolongeren. "Onder meer door harder in te zetten op bewustwording bij telers."

Dat is ook één van de redenen waarom McCain zich heeft verbonden met de wedstrijd 'Word de Beste Gewasbeschermer 2016, wie teelt te schoonste fritesaardappel?'. De ene actieve stof is namelijk de andere niet, stelt Zuidhof. "Van sommige actieve stoffen is een hogere dosering per hectare nodig, terwijl de milieubelasting geringer is.”

Laatste reacties

 • plankenpoortje

  Poosje geen aardappelen leveren aan McCain... , passen ze "hun" regels wel aan.

 • wortel

  Eenzijdig contract opzeggen en vrij aan andere fabriek leveren met een hogere prijs. Het wordt tijd dat de fabrieken hun geldbeugel open doen. Altijd meer voorwaarden voor dezelfde prijs of minder.

 • Jan-Zonderland

  Dat is natuurlijk dom gelul van Mc Cain van"we zijn een beetje kort door de bocht gegaan bla bla bla". Men wilde de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd en ik denk dat juridisch gezien iedereen zijn contract dan kan opzeggen. Met de slechte opbrengstvooruitzichten, oa door alle waterschade, kunnen de aardappels wel eens wat duurder worden en zou het voor telers wel eens heel interessant kunnen worden als ze de kans aangereikt krijgen om het contract op te zeggen. Foutje, bedankt!

 • Cretoomen

  Veel afnemers inde keten hebben te maken met het marketingbeleid van de supermarkten. Het zijn die partijen die de consument geen 100% veilig voedsel voorspiegelen maar 300% door te roepen dat ze x% beneden de zeer veilige MRL willen zitten en maximaal 3 stoffen terug willen vinden. Daarbij hebben we het dan vaak over getallen die ergens tussen de 9 en 12 cijfers achter de komma liggen.
  Door dit soort onzinnige regels krijgen ketenpartijen eisen voor levering opgelegd die ze vervolgens weer doorleggen bij de teler.

  Het zijn dus instanties als greenpeace, met belachelijke spotjes en de supermarkten die aangepakt moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.