Akkerbouw

Nieuws 6228 x bekeken 2 reacties

Groot deel oogst mislukt, verwerkers luiden noodklok

De vereniging van de Nederlandse groente- en fruitverwerkende industrie (Vigef) luidt de noodklok. De oogst van veel doperwten, wortelen en andere zomergroenten voor de diepvries- en conservenindustrie is grotendeels verloren gegaan.

Dit is met name het geval in Limburg en Brabant, maar ook in andere delen van het land zijn er problemen als gevolg van de vele regen, aldus de Vigef.

Oogstmachines kunnen door de natte bodem niet het land op. Ook nieuwe teelten van groente, zoals sperziebonen kunnen niet worden gezaaid, omdat de zaaimachines wegzakken in de doorweekte grond.

Verwerkers draaien op halve kracht en proberen elders aan grondstoffen te komen. Dat is niet eenvoudig, want de schade beperkt zich niet alleen tot Nederland, ook in omringende landen is er sprake van grote problemen als gevolg van de vele regen. De verwerkers durven nog geen indicatie te geven van de omvang van de schade.

Laatste reacties

  • boer drenth

    WORD het misschien toch en keer duidelijk dat ze de boeren toch nodig zijn. De kans is nu ook groter dat er een keer een redelijke prijsvoor de boer in zit , en dat niet voor een jaar, maar voor langere tijd. Al jaren tuinbouw gewassen geteeld voor afbraak prijzen. de groeten allemaal.

  • kleine boer

    Let op de prijs in de winkel gaat omhoog en zakt nooooit meer daar hebben de winkels nu al schik om volgend jaar als er weer voldoen zou zijn... Daar zou nu al stokje voor gestoken moeten worden op 1 of andere manier

Of registreer je om te kunnen reageren.