Akkerbouw

Nieuws 1247 x bekeken

Flevo Onions betaalt €17,02 in uienpool

De poolprijs van Flevo Onions van seizoen 2015/2016 komt uit op €17,02 per 100 kilo, levering week 13.

"Dit is een mooie uienprijs; een goede afspiegeling van de markt en boven de gemiddelde beursnotering", stelt poolvoorzitter Bauke Bierma, uienteler in Zeewolde. Vorig jaar betaalde Flevo Onions €12,24, in 2014 was dat €19,20 en in 2013 €13,46. Alles op week 13.

In het begin van het seizoen waren de uienprijzen aanzienlijk hoger. "We hebben besloten om niet ontzettend te speculeren en hebben tot het laatst toe uien geleverd. Aanvankelijk hadden we dan ook €19 staan, maar dat zakte door de marktsituatie."

Desalniettemin is Bierma tevreden over de gerealiseerde poolprijs. "Helaas hadden we niet altijd beschikking over de kwaliteit die Brazilië vraagt, want die export was best lucratief. De kwaliteit is normaal gesproken beter dan afgelopen seizoen."

Bewaarvergoeding sterker verhoogd dan normaal

Aangezien kwaliteit in seizoen 2015/2016 vooral later een groter probleem was, heeft de poolcommissie de bewaarvergoeding in het begin vrij vlak gehouden en naar het eind toe sterker verhoogd dan normaal. "Goede partijen worden, tenzij de teler anders wenst, het langst bewaard. Maar helaas worden die dit seizoen het slechtst betaald. Om kwaliteit te belonen hebben we deze aanpassing gedaan. Je moet krijgen waar je recht op hebt." Ze hebben de pool op gepaste wijze ingericht op de bijzondere situatie dit jaar, duidelijk met het oogmerk dat iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft.

"Ik ben heel blij met de pool", voegt Bierma toe. "Ik heb rond de 800 ton uien te verkopen en wil de totale markt meenemen. In de pool doe ik van 1 december tot half juni mee met de markt, zonder dat de box steeds open moet. Wanneer je wil gokken, ga dan naar het casino."

Of registreer je om te kunnen reageren.