Akkerbouw

Nieuws 1237 x bekeken

Emissie terugdringen ook in belang akkerbouw

Lagere emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de omgeving is wat waterbeheerders nastreven. Als telers hieraan actief meewerken, kan het middelenpakket in stand worden gehouden.

Dat was in het kort de boodschap van Delphy en Schoon Water-adviseur Luc Remijn tijdens een bijeenkomst van het project Schoon Water Zeeland in Colijnsplaat.

Vanaf komend teeltseizoen geldt de algemene eis dat akkerbouwers met minimaal 75% driftreducerende technieken moeten werken om gewasbeschermingsmiddelen toe te mogen dienen. Dat betekent in de praktijk dat met een grovere druppel moet worden gespoten. Dat heeft weer effect op de bedekking van het gewas en de effectiviteit van het middel. Dit speelt vooral bij LDS-onkruidbestrijding en bij fungiciden in een gewas met steile bladstand.

Investeren in techniek

Volgens Remijn zijn er meerdere mogelijkheden om de drift te reduceren en de effectiviteit te verbeteren. Denk aan meer water gebruiken, extra hulpstoffen toevoegen, andere typen spuitdoppen gebruiken of investeren in alternatieve, driftarme spuittechniek als luchtondersteuning of een Wingsprayer. Het is aan de teler om te bepalen in welke techniek hij wil investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.