Akkerbouw

Nieuws 4079 x bekeken laatste update:7 jul 2016

Eerste winterbrouwgerst goed van het land

De oogst van winterbrouwgerst is goed begonnen, zegt Aart den Bakker van Agrifirm Plant. Dit keer is het Noorden eerder dan het Zuiden. In het Zuidwesten is de wintervoergerstoogst afgetrapt.

Enkele telers, uit Noord-Brabant, Drenthe en Flevoland hebben winterbrouwgerst bij de coöperatie aangevoerd. "Bij de Drentse teler die maandagavond gerst leverde, lag het vochtpercentage netjes onder de 15% en had de teler met 7,5 ton van zand-dalgrond een prima opbrengst", zegt Den Bakker. "Het combinen ging prima, het iets gelegerde perceel wil al prima dorsen. De oogst lijkt goed geschikt voor de mouterij en brouwerij."

De oogst van winterbrouwgerst is begonnen in het Noorden van het land.</p>
<p><em>Foto: Agrifirm Plant</em>
De oogst van winterbrouwgerst is begonnen in het Noorden van het land.

Foto: Agrifirm Plant

Foto: Agrifirm Plant

Gerst in Limburg rijp, maar niet te oogsten

Waar het gebruikelijk is om in het Zuiden te beginnen en naar boven te werken, gaat dat dit jaar andersom. "In Limburg is het door de wateroverlast lastig om aan dorsen te denken. De gerst is wel rijp, maar de grond heeft onvoldoende draagvlak om te oogsten. Daarnaast is er ook gerst tegen de grond geslagen."

In het Noorden regende het niet overmatig, schetst Den Bakker, maar ook daar moeten de momenten worden gegrepen. Het weer blijft wisselvallig. "Maar er zijn wel kansen en die moet je niet voorbij laten gaan."

Het areaal winterbrouwgerst groeit. "Het is een mooi vroeg gewas met rasverbeteringen en een stabiele premie."

Voorzichtig begin oogst voergerst

Winterbrouwgerst wordt in het werkgebied van coöperatie CZAV niet geteeld, maar wintervoergerst wel. "De oogst is net begonnen", zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling granen. "Telers zijn aan de eerste percelen begonnen, maar die zijn nog niet af. Dus over opbrengst is nog niets te zeggen."

De hectolitergewichten liggen tussen de 55 en 65 kilo. Fieman verklaart dat dat niet de beste percelen zijn die als eerste eraf gaan. "Met het oog op de weersverbetering deze week, verwacht ik de komende dagen wintergerst te collecteren zonder grote kwaliteitsproblemen." De vochtpercentages liggen onder de 15%.

Of registreer je om te kunnen reageren.