Akkerbouw

Nieuws 1767 x bekeken

Dacom: weinig infectiekansen phytophthora

Er zijn komende week nagenoeg geen infectiekansen. Dat blijkt uit gegevens van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Er zijn voor deze week nagenoeg geen infectiekansen op phytophthora. Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom. Voor maandag gaf het systeem in Zuid- en Noord-Nederland nog verhoogde infectiekansen af, maar op dinsdag, woensdag en donderdag is er weinig kans op nieuwe infecties, aldus Roeland Strijk van Dacom.

Warme droge weer

Het warme droge weer is daar verantwoordelijk voor. Weersite Weeronline verwacht een hittegolf, met op woensdag temperaturen boven de 30 graden. Phytophthora heeft een hekel aan hitte en de brandende zon. Er is elke dag kans op wat regen, maar veel regen valt er niet, aldus de site. Op veel plekken blijft het droog.

Kaartjes geven infecties aan

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

<em>Illustratie: Dacom</em>
Illustratie: Dacom

Meld phytophthorahaarden

Meld phytophtorahaarden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.