Akkerbouw

Nieuws 1799 x bekeken

Bemestingsplan moet naar een hoger niveau

Akkerbouwers zijn zich nog onvoldoende bewust van het belang om zelf een bemestingsplan te maken.

Aangescherpte gebruiksnormen en een dreigende terugloop van de bodemvruchtbaarheid maken het belang van een goed doordacht bemestingsplan steeds groter.

Enquête onder 1.000 telers

Uit een door OCI Agro gehouden enquête onder 1.000 telers bleek dat akkerbouwers, na de grondbewerking, bemesting het belangrijkste onderdeel binnen hun bedrijfsvoering vinden. Gewasbescherming, rassenkeus en mechanisatie komen op de volgende plaatsen. Bijna drie kwart van de telers geeft in de enquête aan dat ze voldoende en goede kennis heeft van bemesting. Maar slechts 25% van hen baseert het bemestingsplan op eigen kennis en ervaring. 12% van de telers laat dat helemaal over aan de adviseur.

Over het algemeen willen telers wel meer weten over bemesting en de effecten op de bodemvruchtbaarheid. Daarbij is behoefte aan specifieke achtergrondinformatie en rekenprogramma’s.

Gratis nieuwe bemestingsplanner

De uitkomsten waren voor OCI reden om de al bestaande ‘NutriNorm Bemestingsplanner’ te verbeteren en uit te breiden. Deze nieuwe bemestingsplanner is voor iedereen gratis te gebruiken via de website www.nutrinorm.nl.

Uit een door OCI Agro gehouden enquête onder 1.000 telers bleek dat akkerbouwers, na de grondbewerking, bemesting het belangrijkste onderdeel binnen hun bedrijfsvoering vinden.<br /><em>Foto: Ronald Hissink </em>
Uit een door OCI Agro gehouden enquête onder 1.000 telers bleek dat akkerbouwers, na de grondbewerking, bemesting het belangrijkste onderdeel binnen hun bedrijfsvoering vinden.
Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.