Akkerbouw

Nieuws 4119 x bekeken 4 reacties

Aanscherping regels drift

De regels om verwaaiing (drift) van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen worden aangescherpt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft nieuwe regels gepubliceerd die op 1 januari van kracht moeten worden. De regels zijn ter consultatie gepubliceerd.

Ook extra eisen

Naast aanscherping van de regels voor vermijden van drift, worden ook extra eisen gesteld aan de zuivering en lozing van afvalwater uit de glastuinbouw. Doel van de maatregelen is de vervuiling van oppervlaktewater te verminderen en ook de kans te verkleinen dat omwonenden of passanten in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen.

Driftreductie

De teeltvrije zones langs oppervlaktewater worden verbreed voor gras, graszaad en granen. Daar waar nu in de regelgeving sprake is van technieken die de drift met de helft verminderen, zal vanaf volgend jaar worden voorgeschreven dat de drift met tenminste 75% wordt verminderd. De mate van driftreductie kan aan de hand van in de praktijk uitgevoerde proeven (door de leverancier van de apparatuur) worden bepaald.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  De teeltvrije zone voor oa gras wordt verbreed staat er. Ik heb even het betreffende 2e kamer document geraadpleegd en daarin staat dat die teeltvrije zone voor gras 25 cm wordt. Dat wordt leuk: gras op de slootkant, dan een strookje van 25 cm zwart houden en dan weer gras. Begrijp ik iets verkeerd hier of is dit alweer een bewijs van dat politicy buiten de realiteit staan. Bovengenoemde regel zal ook wel een erg groot effect hebben op de nagestreefde verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Er wordt wat afgespoten op grasland........ ............😒😒😒

 • huisverkoop

  staatsecretaris Dijksma???

 • kermit

  Ik heb geprobeerd de tekst door te lezen. Als ik het goed begrijp komt de drukregistratie op spuitmachine weer te voorschijn. Is er iemand die hier echt t fijne van weet?

 • Haarlemmermeer

  Nieuwe spuitmachines dienen een drukregistratie bij te houden van tenminste 1 uur. Bij controle kan de inspecteur dan 1 uur terugkijken in de logdata van de spuitmachines. Oudere spuitmachines zijn hiervan uitgesloten. Tot het moment dat de regelgeving hieromtrent natuurlijk wordt aangepast. Ga er maar vanuit dat binnen 5 jaar elke machine z'n 1 uurs log moet maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.