Akkerbouw

Nieuws 1409 x bekeken 1 reactie

USDA verlaagt eindvoorraden mais en sojabonen

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verhoogt de prognose voor de productie van tarwe. Bij mais en sojabonen gaat het USDA wel uit van lagere eindvoorraden.

Omdat ook het tarweverbruik hoger wordt ingeschat, verandert nauwelijks iets aan de tarwevoorraad aan het eind van seizoen 2016/2017.

termijnmarkt in Chicago

De nieuwe Wasde-prognose van het USDA duwde vrijdag de noteringen voor tarwe en mais omlaag op de termijnmarkt in Chicago. Soja werd duurder. Maandag tijdens de handelsdag gingen echter alle prijzen weer omhoog.

Wereldoogst 731 miljoen ton

Het USDA verwacht nu een wereldoogst van 731 miljoen ton tarwe. Dat is 3 miljoen ton meer dan in de mei-prognose, omdat de oogsten in de EU, Rusland en de VS hoger worden ingeschat. Het verbruik wordt echter ook ruim 3 miljoen ton hoger ingeschat. De eindvoorraad blijft daardoor gelijk, maar het is met 258 miljoen ton wel de grootste eindvoorraad tarwe die de wereld ooit heeft gehad.

Gelijke maisproductie

Bij mais verwacht het USDA volgend seizoen een gelijke productie (1.011 miljoen ton) als in mei. Maar de beginvoorraad krimpt bijna 1,5 miljoen ton, omdat de productie in Brazilië dit seizoen tegen valt. En het verbruik groeit ook nog eens ruim 1 miljoen ton ten opzichte van de meiprognose. Daardoor gaat het USDA nu uit van een eindvoorraad van 205 miljoen ton, bijna 2 miljoen ton minder dan in mei.

Minder sojabonen

Ook bij sojabonen verwacht het USDA een kleinere voorraad aan het eind van het volgende seizoen 2016/2017. De beginvoorraad wordt lager ingeschat omdat Brazilië dit seizoen minder sojabonen oogst. De productie en het verbruik houdt het USDA vrijwel stabiel. Met als slotsom dat ook bij sojabonen de eindvoorraad in 2016/2017 krimpt met 2 miljoen ton ten opzichte van de meiprognose.

Eén reactie

  • info36

    Oogsten in de E.U. hoger ingeschat? Het zijn de laagste in tijden. Weer een instantie die de zaak in handen heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.