Akkerbouw

Nieuws 1017 x bekeken

Plan voor versnelde toelating laagrisicomiddel

De toelating van gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico moet worden versneld, vinden Europese experts. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft als voorzitter van de raad van Europese landbouwministers de adviezen van de Experts op tafel gelegd.

Wat een laagrisicomiddel is, moet worden bepaald in de toelatingsprocedure. Middelen die al zijn toegelaten, kunnen pas bij een herbeoordeling als laagrisicomiddel worden aangemerkt volgens de experts.

Een groep van experts heeft in opdracht van de Europese landbouwministers het afgelopen jaar gekeken naar de mogelijkheden om geïntegreerde gewasbescherming in de Europese Unie een bredere toepassing te geven. Onderdeel daarvan is de beschikbaarheid van middelen met een laag risico voor mens, milieu en dieren.

Praktijkonderzoek

De experts benadrukken de rol van praktijkonderzoek op demonstratiebedrijven. Demonstratiebedrijven kunnen zowel extra kennis en informatie opleveren voor de verbetering van de geïntegreerde gewasbescherming, als bijdragen aan de verspreiding van de beschikbare kennis.

Van Dam vraagt zijn collega's het initiatief van de experts te ondersteunen tijdens de komende landbouwraad, die op 27 en 28 juni in Luxemburg wordt gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.