Akkerbouw

Nieuws 1019 x bekeken

Phytophthorapopulatie weinig gewijzigd

Afgezien van de opkomst van de nieuwe klonale lijn EU_36_A2 is de phytophthorapopulatie in Europa qua samenstelling uit klonale lijnen redelijk stabiel is gebleven.

Dat blijkt uit het Europese monitoringsonderzoek van het wetenschappelijke bedrijfsnetwerk Euroblight, bestaande uit middelenfabrikanten, kwekers en Europese onderzoeksinstellingen. Sinds 2013 wordt de phytophthorapopulatie in heel Europa in kaart gebracht.

Klonale lijnen

Wederom wordt de populatie in Europa gedomineerd door klonale lijnen, waarvan Blue 13 en Pink 6 de bekendste zijn en qua omvang de grootste. Klonale lijnen zijn sterke phytophthorastammen die zich ongeslachtelijk voortplanten. Het gezamenlijke aandeel van de klonale lijnen binnen de gehele phytophthorapopulatie bedraagt zo'n 70%. De restgroep bestaat uit duizenden genetisch gevarieerde genotypes.

Nieuwe lijn

Blue 13 is veruit de belangrijkste stam en stabiel tot licht groeiend qua omvang. In 2015 was het aandeel in de populatie 39%. Blue 13 komt vooral voor zuidelijk van de lijn Nederland, Denemarken en Polen. De klonale lijn Pink 6 is in acht EU-landen aangetroffen, maar komt eigenlijk vooral voor in het Verenigd Koninkrijk, Bretagne (Frankrijk) en België. De klonale lijn EU_1_A1 is aangetroffen in voornamelijk Frankrijk en België en de klonale lijn EU_8_A1 is de overheersende variant in Ierland.

De phytophthorastam Green 33, die ongevoelig is voor Shirlan, is inmiddels nagenoeg uitgestorven. In Nederland en Duitsland is afgelopen jaar een nieuwe klonale lijn aangetroffen, EU_36_A2. Deze heeft nu een aandeel van 1,8%.

Of registreer je om te kunnen reageren.