Akkerbouw

Nieuws 3319 x bekeken 1 reactie

Phytophthora dijt uit, maar is beheersbaar

Phytophthora neemt duidelijk toe, maar het vliegt er nog niet doorheen, melden teeltadviseurs.

"Het is alle hens aan dek, maar er zijn nog geen calamiteiten, zegt Henry van den Akker van adviesorganisatie Delphy. Van den Akker is teeltadviseur in het teeltgebied Midden en Oost-Brabant en Noord-Limburg, waar het de afgelopen weken veel geregend heeft. "In veel percelen is wel een blaadje te vinden en soms een nestje. Telers die een spuitinterval van 5 dagen konden handhaven, hebben vaak geen probleem, maar een spuitinterval van 7 dagen bleek in veel gevallen al te ruim."

Na groei-explosie gevoelig voor infectie

Volgens teeltadviseur Henk de Vlieger van agrarisch toeleverancier Mopl Agrocom wordt in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden met regelmaat phytophthora gevonden. "Na de stikstof-bijbemesting en de regen volgde een groei-explosie van de aardappelen. De gewassen zijn daardoor vrij slap en hebben weinig body, waardoor ze gevoelig zijn voor infectie." Door te ruimte spuitintervallen, gecombineerd met een hoge ziektedruk, sluipt de schimmel in het gewas. De ziektedruk is hoog, vanwege de vele aardappelopslag in naburige percelen en (onafgedekte) afvalhopen.

Stopbespuiting

Zit er phytophthora in het gewas, dan adviseert De Vlieger een stopbespuiting met Infinito met Curzate Partner of Proxanil met Revus. "Wat we nodig hebben is drogend weer. Blijft het vochtig warm weer, dan wordt het een moeilijke strijd."

Ook hoge phytophthoradruk in Duitsland

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is de phytophthoradruk enorm. "In de 37 jaar dat ik in de aardappelen zit, heb ik het nog nooit zo meegemaakt", zegt directeur Ferdi Buffen van aardappelhandel Wilhelm Weuthen. "Boeren wordt geadviseerd voldoende middelen op voorraad te hebben, zodat ze niet misgrijpen als leveranciers uitverkocht zouden zijn."

 

Bekijk meldingen van phyophthora-haarden of voeg zelf een melding toe aan de phytophthora-monitor

Meer lezen over de gevolgen van het noodweer? Bekijk de laatste berichten over wateroverlast

Eén reactie

  • mts Werkman

    De haarden in de biologische percelen moeten worden aangepakt. Een stop bespuiting op deze percelen zou de sector veel middel kunnen besparen, doordat de ziektedruk voor alle percelen dan een stuk lager wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.