Akkerbouw

Nieuws 1932 x bekeken

'Natte percelen zijn phytophthorabommen'

De vele regenbuien in Zuid-Oost Nederland zorgen voor een hoge phytophthora-infectiedruk. Deze week zijn hier in tal van aardappelpercelen de eerste aantastingen geconstateerd. Probleem is dat veel percelen niet toegankelijk zijn voor tractor en veldspuit om de infectie tot stilstand te brengen.

Leon Thijssen van toeleverancier Agrea spreekt van phytophthora-infectiebommen. Hij doelt op de onbegaanbare aardappelpercelen in Oost-Brabant en Limburg.

Veel neerslag

De infecties zijn het gevolg van de vele neerslag in de afgelopen twee weken, afgewisseld met zon en benauwde weersomstandigheden. Het zijn ideale omstandigheden waar deze schimmel zich kan ontwikkelen, zeker nu het wat minder warm wordt. Dit in combinatie met de onmogelijkheid te spuiten.

Infectiebron

Thijssen adviseert om als het maar enigszins kan, te spuiten. Tegenover de soms erg grote druk in het zuidoosten valt in andere delen van het land de phytophthoradruk mee, al is het overal spannend. Vooralsnog volstaan preventieve bespuitingen om de acht à negen dagen. Adviseur Cor Eldering van Delphy in Flevoland maakt zich wel zorgen over de vele onafgedekte aardappelafvalhopen die hij her en der in zijn werkgebied ziet. "Een grote infectiebron", zegt hij.

Ook in Zeeland en West-Brabant is de situatie nog rustig. Ook hier zijn nog geen zichtbare phytophthora-aantastingen in de velden geconstateerd. "Maar voor komende week houd ik daar wel rekening mee", zegt Johnny Romijn akkerbouwspecialist bij Delphy.

Of registreer je om te kunnen reageren.