Groei uienareaal gedempt door slecht voorjaarsweer. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Groei uienareaal gedempt door slecht voorjaarsweer

De groei van het uienareaal is gedempt door de slechte weersomstandigheden in het voorjaar. Dat concluderen uienzaadverkopers.

De bijgestelde areaalverwachting komt enerzijds door schade door noodweer, waardoor teelten (deels) zijn mislukt. Anderzijds heeft een aantal, vooral Noordelijke, telers besloten geen uien meer te zaaien. Door de natte omstandigheden werd het te laat.

“De areaalgroei is niet zo groot als we dachten”, zegt Mees de Lorm van Seminis. “En waar het veel heeft geregend, zien we de uien tekenen. Ik was pas in Limburg en daar is schade in alle gewassen, ook in uien. De plantenwortels staan in het water, dat is niet goed. Dat gaat een hoop geld kosten.”

Voor de planten die overblijven, en er staan ook echt wel mooie percelen in Nederland, bepaalt vooral het weer in de zomer de opbrengst.

‘Percelen uiten verzopen’

De mannen van zaadbedrijf Hazera zien ook veel schade in de uien. En pakken zaad die zijn blijven staan of teruggestuurd vanwege het natte voorjaar. “Na hagelschade is soms gekozen voor de teelt van mais. Ook zijn er percelen uien verzopen”, zegt André Boot. “Misschien wordt het areaal gelijk aan vorig jaar, misschien zelfs wel kleiner.”

Ook waarschuwen Boot en collega Frank Druyff voor kwaliteitsproblemen: “Uien lijden onder natte omstandigheden. Erwinia, bacterieziekte en rot liggen op de loer. Pas op wat je de schuur inrijdt.”

100 tot 150 hectare niet met uien ingezaaid

Jaap Jonker, verkoopleider van De Groot en Slot, geeft aan dat 100 tot 150 hectare niet met uien is ingezaaid. “Telers durfden het gezien het tijdstip niet meer aan. Op dat moment een goede keuze, maar achteraf had het toch wel gekund. Laat gezaaide uien konden dankzij de hogere bodemtemperaturen gelijk goed groeien. Ze staan beter dan vroeg gezaaide percelen, die vaak te lijden hadden onder zaken als korstvorming en zuurstoftekort.”

Het leidt al met al tot een zeer wisselende gewasstand. Van percelen met 30% minder planten dan gewenst, tot mooie blokken uien. “Als juli en augustus mooi worden, kan de oogst nog goed uitpakken”, zegt Jonker, die zijn areaalverwachting met een procentje naar beneden bijstelt en zo nog op een groei van 4% uitkomt voor oogst 2016.

Beheer
WP Admin