Akkerbouw

Nieuws 1819 x bekeken 2 reactieslaatste update:16 jun 2016

ECPA: verbod op middelen kost landbouw miljarden

Een verbod op essentiële gewasbeschermingsmiddelen kost de Europese landbouwsector miljarden euro's. Dat komt door lagere hectareopbrengsten en doordat handel wegvalt, waarschuwt ECPA, de Europese organisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

Brussel overweegt om strengere eisen te stellen aan chemische middelen die de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Dit kan ertoe leiden dat de akkerbouw essentiële gewasbeschermingsmiddelen verliest, zegt Jean-Charles Bocquet, secretaris-generaal van ECPA, in een interview met persbureau Bloomberg.

'Brussels verbod raakt hele sector'

Daaronder vallen ook de triazolen die schimmelziekten als septoria in graan bestrijden, zegt Bocquet. "Septoria kan de hectareopbrengst van graan met 50% reduceren. De invloed van een verbod op belangrijke gewasbeschermingsmiddelen raakt de hele sector. Er ontstaat dan voor miljarden euro's schade aan productie en handel die verloren gaat. Brussel heeft te weinig oog voor de economische schade."

De omzet in de EU aan gewasbeschermingsmiddelen bedraagt ongeveer €11 miljard. Het kost een chemisch bedrijf 11 jaar en €250 miljoen om een nieuwe actieve stof te ontwikkelen en toegelaten te krijgen. Er mogen in de EU zo'n 450 actieve stoffen worden gebruikt. Volgens Bocquet staat 40% daarvan op de tocht als Brussel tot een verbod besluit.

Jarenlange discussie over chemische stoffen

De discussie over hormoonverstorende chemische stoffen dateert van 2009. Daarvoor beoordeelde de EU de risico's van chemische stoffen op basis van het gebruik. Sindsdien wordt ook de intrinsieke schadelijkheid van chemische stoffen meegenomen in de beoordeling. In 2012 publiceerde de United Nations Environment Program en de wereldgezondheidsorganisatie WHO een rapport met de waarschuwing dat hormoonbeïnvloedende chemische stoffen mensen ziek kan maken. Brussel heeft nog geen criteria benoemd op basis waarvan een stof als zodanig wordt beoordeeld.

Laatste reacties

  • mtsvanaaken

    En met TTIP in het vooruitzicht gaan we die middelen toch wel binnen krijgen door import.

  • farmerbn

    Als bij een halvering van de oogst , de prijs verviervoudigd zijn de boeren niet slecht af. De handel wel dus hierdoor deze tranen. Maar het zal wel allemaal meevallen. Die omzet van 11 miljard euro zal wel op peil blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.