Akkerbouw

Nieuws 1810 x bekeken 1 reactie

Droogte fnuikend voor maisexport uit Brazilië

Brazilië gaat veel minder mais exporteren. Door de droogte valt de productie tegen. De brancheorganisatie van exporteurs schat de uitvoer dit seizoen op 23 miljoen ton. Dat is 7 miljoen ton minder dan eerder werd gedacht.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste Wasde-prognose nog uit van een export in 2015/2016 van 26 miljoen ton. Vorig seizoen exporteerde Brazilië 34,5 miljoen ton mais. Vooral de tweede maisteelt, safrinha genoemd, heeft last van het watertekort. Deze mais wordt in Brazilië verbouwd na een vroege teelt van sojabonen.

Vorige maand schatte de Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory de maisoogst in Brazilië op 78 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton minder dan vorig seizoen. De Rabobank verwacht onder andere door de droogte in Brazilië een opleving van de maisprijs. De maisnotering voor het julicontract sloot woensdag op de termijnmarkt in Chicago op de hoogste stand in acht maanden.

Brazilië is de op een na grootste maisexporteur ter wereld. Vorig seizoen is 142 miljoen ton mais over de wereld verscheept. Daarvan kwam 25% uit Brazilië. De grootste maisexporteur is de VS met een aandeel van 33% in de wereldhandel.

Eén reactie

  • farmerbn

    Frankrijk oogst ook minder mais door de verlate inzaai en het koude weer. Daarnaast hebben boeren minder geld om NPK kunstmest te kopen dus ook dat zal de oogst verkleinen. Vele veeboeren die normaal enkele ha maisgraan telen zullen dit jaar alles hakselen waardoor er ook minder komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.